10% van de ouderen is slachtoffer van financieel misbruik

29/12
/2020

Financieel misbruik onder ouderen blijft vaak onopgemerkt.

Veel ouderen hebben hulp nodig; voor huishoudelijke taken, maar ook voor hun financiële administratie. Doordat veel geldzaken tegenwoordig via internet gaan, is het voor ouderen vaak nog lastiger geworden om hun eigen financiën bij te houden. Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen, misbruik maakt van die afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze bij misbruik er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik onopgemerkt voor kinderen of zorgverleners. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan.

Maak financieel misbruik bespreekbaar.
Financieel misbruik is een veelzijdig probleem. Een oplossing vraagt maatwerk en samenwerking tussen verzorgers, zorginstellingen en financiële dienstverleners.
Voor de regio Smallingerland is de Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden opgericht. Samenwerkende partners willen dit misbruik onder de aandacht brengen door het geven van voorlichting aan zorgverleners, ouderenbonden, mantelzorgers, ouderen en kwetsbare mensen.

YVON luistert, brengt rust en biedt helderheid
YVON Notariaat is een van de initiatiefnemers voor de Lokale Alliantie Smallingerland. Deze samenwerking vormt een regionaal netwerk ter preventie van financieel misbruik van ouderen in uw omgeving. Financieel misbruik van ouderen tegengaan? Het begint met er open over te praten. Bespreek de situatie met elkaar. Zorg dat het geen taboe is. Zijn er verschillende signalen die kunnen duiden op financieel misbruik?

Bij YVON kunt u terecht met al uw vragen wij geven inzicht en weten waar uw moet zijn voor informatie en uw hulpvraag. Met onze notarieel juristen, advocaten, mediators, bewindvoerders en adviseurs hebben we alle kennis in huis voor een oprecht en concreet advies.