Digitale erfenis

13/06
/2019

Tegenwoordig maken velen van ons er gebruik van: digitale accounts voor allerlei uiteenlopende zaken. Zo maken we gebruik van sociale media, winkelen we online, gebruiken we app’s om met mensen af te spreken en betalen we met onze digitale portemonnee. 

 

Wat gebeurt er met jouw digitale accounts na overlijden? 

Waar we misschien niet bij stil staan is wat er gebeurt met onze digitale accounts wanneer we komen te overlijden. Wil je dat jouw accounts blijven bestaan of dat deze worden verwijderd? Misschien wil je wel een gedenkpagina? En wat gebeurt er met de gegevens op je cloud? Wellicht zijn bepaalde gegevens waardevol voor je nabestaanden of juist niet. Het kan voor komen dat na overlijden, een hostingpartij jouw account verwijdert en hierbij alle gegevens verloren gaan.

Om zelf meer beslissing te nemen over jouw digitale accounts en wat er moet gebeuren wanneer je komt te overlijden kan je je wensen laten vastleggen en beschermen in een testament. 

 

Welke stappen te ondernemen voor jou digitale nalatenschap 

Bij het vastleggen is het belangrijk om op te schrijven wat je digitaal hebt en wat je hiermee wilt. 

Stap 1: Stel een lijst samen
Het is aan te raden een lijst op te stellen met de gebruikte account en de bijbehorende wachtwoorden. Bepaal in deze lijst wat wel of juist niet bewaard moet blijven.

Stap 2: Wie mag na je overlijden toegang tot je account
Bedenk vervolgens wie je je digitale identiteit toevertrouwd en benoem deze persoon tot executeur in jouw testament.

Stap 3: Hoe moet de executeur te werk gaan
Het is daarnaast belangrijk om aan te geven hoe deze persoon aan de slag kan gaan met jouw wensen en hoe deze executeur toegang kan krijgen.

 

Wensen vastleggen, maar geen testament?

Wil je of heb je geen testament, maar vind je het wel belangrijk dat sommige wensen worden gehoord? Dan is het mogelijk om naast het opstellen van een testament zelf een lijst met gegevens bij te houden. Het is aan te raden deze lijst te bewaren op een plek die veilig is maar tegelijkertijd vindbaar is voor nabestaanden. Meestal is een gebruikersnaam en een bewijsstuk van overlijden voor social media diensten genoeg om jouw profiel te verwijderen. Laat je ook het wachtwoord van je account achter voor de nabestaanden dan weet je zeker dat ze eenvoudig toegang kunnen krijgen, zonder ingewikkelde procedure.

 

Het testament om jouw wensen te behartigen

Het opstellen van een testament geeft duidelijkheid over wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Wanneer je geen testament hebt bepaalt de wet wat er met jouw nalatenschap gebeurt. Hierin hanteert de wetgever de standaard regels. Wanneer je hiervan wilt afwijken is het belangrijk om na te denken over je eigen wensen en hoe je deze wilt vastleggen. Wij denken hierover graag met je mee.

 

"Uw Plan" opstellen naast je testament?

Hoewel een testament de nalatenschap in hoofdlijnen regelt, worden allerlei praktische, alledaagse details er niet in genoemd. Om het de nabestaanden of de uitvoerders van de wilsbeschikking gemakkelijker te maken, kun je "Uw Plan" opstellen, waarin zulke zaken worden besproken en uitgelegd. Je kunt hierbij denken aan zaken rondom huisdieren, verzekeringen, uitvaartwensen medische gegevens enz. Wij bieden de tools binnen "Uw Plan" Om alles netjes en overzichtelijk vast te leggen en te bewaren.