Schenkingsvrijstellingen in 2019

06/02
/2019

Met ingang van 1 januari 2019 gelden er een aantal nieuwe regels voor de schenkingsvrijstelling. Ben je van plan dit jaar een schenking te doen? Dan is het belangrijk om te weten wat de vrijstellingen zijn zodat de ontvanger niet onnodig of onverwacht belasting moet betalen. 

 

Wij hebben de belangrijkste vrijstellingen van 2019 voor jou op een rijtje gezet:

  • Jaarlijkse vrijstelling op een bedrag van € 5.428 voor schenkingen aan kinderen
  • Eenmalige vrijstelling van € 26.040 voor schenkingen aan kinderen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. Deze vrijstelling wordt verhoogd naar € 54.246 als de schenking wordt besteed aan bepaalde dure studies. En verder verhoogd naar € 102.010 bij een schenking voor de eigen woning.
  • Jaarlijkse vrijstelling van € 2.173 voor andere personen. En wordt voor ontvangers in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar eenmalig verhoogd naar € 102.010 voor schenkingen voor de eigen woning.
  • De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning mag worden verspreid over maximaal 3 aaneengesloten kalenderjaren. De ontvanger moet wel steeds aan de leeftijdseis voldoen. Zou deze vrijstelling voor 2019 niet volledig zijn benut, dan bestaat er dus wellicht de mogelijkheid voor een aanvullende vrijgestelde schenking.
  • Kinderen die vóór 2010 een beroep hebben gedaan op de eenmalige vrijstelling, daarna niet meer en nog steeds aan de leeftijdseis voldoen, hebben recht op een ‘overgangsvrijstelling’ van € 28.206. Deze vrijstelling geldt naast de jaarlijkse vrijstelling van € 5.428.

Tarieven schenkbelasting

Schenk je meer dan de jaarlijkse vrijstelling? Dan moet de ontvanger hierover belasting betalen. De tarieven van deze belasting zijn afhankelijk van jullie relatie en de hoogte van het bedrag. Vergeet niet dat je eerst de vrijstelling van de waarde van de schenking aftrekt. Je betaalt namelijk alleen schenkbelasting over het deel van de schenking dat hoger is dan de vrijstelling. Over dit bedrag moet de ontvanger aangifte bij de belastingdienst doen. Voor een schenking in 2019 moet dit uiterlijk voor 1 maart 2020 gedaan zijn.

 [[{"fid":"532","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Schenkingsvrijstellingen 2019","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Schenkingsvrijstellingen 2019"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Schenkingsvrijstellingen 2019","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Schenkingsvrijstellingen 2019"}},"attributes":{"alt":"Schenkingsvrijstellingen 2019","title":"Schenkingsvrijstellingen 2019","height":242,"width":1036,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

 

Gevolgen van een schenking

De nieuwe vrijstellingen zijn een positieve uitkomst wanneer je een groot bedrag wilt schenken maar vergeet niet dat hierdoor het eigenvermogen van de ontvanger wordt verhoogd met de daarbij horende fiscale gevolgen. Zo kan dit bijvoorbeeld invloed hebben op de hypotheekrenteaftrek. 

 

Bij een schenking komt veel kijken en het is belangrijk dat het goed gebeurd. Ben je van plan een schenking te doen of wil je graag meer informatie, kom dan gerust bij ons langs. Wij helpen je graag verder.