Wij zien het steeds vaker, jongeren met een schuld. Het is dan ook vrij gebruikelijk geworden om bijv. geld te lenen tijdens je studie. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het steeds vaker voor grote problemen kan zorgen. Een miljoen 18- tot en met 35-jarigen hebben weleens te maken met betalingsproblemen, volgens het Nibud.
Hogescholen werken aan aan het ontwikkelen van betere informatie en proberen op een interessante manier het onderwerp bespreekbaar te maken binnen de muren van de school. Zo worden er lesprogramma’s ontwikkeld over schulden en theatervoorstellingen gemaakt.
Dat hier aandacht voor is op de hogescholen is erg belangrijk in onze ogen, hoe meer er wordt gewerkt aan bewustwording, hoe beter jongeren in staat zijn dit soort situaties te voorkomen of in een dergelijke situatie vroegtijdig aan de bel te trekken.
Maar hoe werkt het als je er echt te diep in zit en je zonder hulp niet verder komt?
Voor hulp bij uw schulden kun je je aanmelden bij de gemeente waarin je woont. Daar zijn medewerkers die hulp kunnen bieden in de vorm van advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt of je geholpen kunt worden. Dit wordt een minnelijk traject genoemd. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat? Lees dan verder op de website van de rijksoverheid.
Bevind je je in een situatie (beginnende schulden) waarbij je hulp wilt, maar is de regeling van de gemeente nog een stap te ver? Dan kun je terecht bij onze bewindvoerders. Een vrijwillig bewind traject kan dan wellicht uitkomst bieden. Klop je bij ons aan, dan brengen we eerst zorgvuldig je situatie in kaart en gaan we samen werken aan een gestructureerd plan. Zo scheppen we orde in de chaos en werken we naar een schuldenvrije toekomst.