Familierecht

Voor iedere levensfase

Wat als u wilt gaan trouwen? Kinderen krijgt? Of wanneer u ziek wordt?


Zomaar een aantal situaties in een mensenleven. Bij iedere levensfase kunt u bij ons terecht. Op die manier bent u op de hoogte van de mogelijke gevolgen en kunt u ervoor kiezen één en ander vast te laten leggen. 

Samenlevingscontract

Gaat u samenwonen met uw partner? Wilt u hierbij afspraken maken? Deze afspraken kunt u in een samenlevingscontract vast laten leggen bij de notaris. Een samenlevingscontract heeft veel voordelen.

Huwelijkse voorwaarden

Wanneer u ten huwelijk bent gevraagd en u bent druk bezig met het plannen van de grote dag, denkt u niet meteen na over het vastleggen van afspraken bij de notaris. Toch is het niet in alle situaties verstandig om in gemeenschap van goederen te trouwen. Stel dat u een eigen bedrijf of privévermogen heeft, dan kan het verstandig zijn om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen vóór uw huwelijk. Mocht u al zijn getrouwd en toch graag de afspraken vast willen laten leggen, dan kunt u ook uw huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk opstellen. 

Vanaf 1 januari 2018 is het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking getreden. Wat samen tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, dat is gemeenschappelijk. Het vermogen dat voor het huwelijk privé was, blijft dit na het huwelijk. Er wordt gesproken van een beperkte gemeenschap van goederen. Deze gemeenschap bestaat uit alle goederen en schulden die tijdens het huwelijk door de echtgenoten zijn verkregen. Alles wat voor het huwelijk gezamenlijk was, valt ook in deze beperkte gemeenschap. Buiten deze gemeenschap valt het voorhuwelijks privévermogen, erfenissen en schenkingen. Let dus goed op wat gemeenschappelijk wordt en wat niet!

 

partnerschapsvoorwaarden

Ook wanneer u niet gaat trouwen, maar u wel laat registreren als partners bij de gemeente, kunt u afspraken laten vastleggen. Het geregistreerd partnerschap heeft in principe dezelfde (financiële) gevolgen als een huwelijk. 

Advies

Doet één van deze situaties zich bij u voor? En heeft u hierover vragen? Of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op en laat u gratis en vrijblijvend adviseren.

Kinderen

Ook wanneer u kinderen krijgt, is het verstandig bepaalde zaken te regelen. Wie moet er voor uw kinderen zorgen als u beiden iets overkomt? Wat als u samen gaat wonen en u beide al kinderen heeft? Deze en andere situaties kunnen zich voordoen. Zorg ervoor dat u uw wensen op tijd vastlegt, dit kan onder andere in een testament.

Schenking

Met een schenking op papier kunt u uw eigen vermogen verkleinen en een ander in de toekomst goed achterlaten. Wij weten hier alles van en kunnen u over de voor- en nadelen vertellen. Wanneer u dit wenst kunnen wij een schenkingsakte voor u opstellen.

Ouder worden en ziekte

Wanneer u ouder wordt, is het belangrijk om over bepaalde zaken na te denken. Wie zorgt er voor u als u dat zelf niet meer kunt? Wie kan de financiën voor u doen? En wie gaat er voor uw huisdieren zorgen als u plotseling in het ziekenhuis belandt en niet meer terug naar huis kunt? 

Om deze situaties vooraf goed te kunnen regelen is het belangrijk om deze onderwerpen bespreekbaar te maken. Uw wensen kunnen vastgelegd worden in een uitgebreid document, het levenstestament. Wilt u voornamelijk iemand aanwijzen die uw financiële zaken in de toekomst mag regelen, dan kunt u dit vastleggen in een korte volmacht. 

Testamenten

Wanneer u komt te overlijden, geeft het nabestaanden duidelijkheid wanneer er een testament is opgesteld. Hierin kunt u aangeven wie de nalatenschap mag afwikkelen en wie uw begrafenis mag regelen. Ook kunt u uw erfgenamen benoemen in uw testament. Daarnaast kunnen wij uw nabestaanden ook bijstaan bij het afwikkelen van de nalatenschap.